IN DE BRES VOOR BANGLADESH

Opgericht in 2002

In 2001 werkte Nicole van Brunschot op het Italiaanse project Rishilpi in Satkhira, Bangladesh,
nadat ze haar studie ergotherapie heeft afgerond. Hier behandelde zij kinderen met een lichamelijke en soms ook verstandelijke beperking. Zij gaf 2x per week les aan een groep van 15 therapeuten, leraren en assistenten. De lessen waren gericht op basisaspecten, zoals de vraag "Waarom is het belangrijk dat kinderen kunnen rollen en kruipen?". En het goed leren observeren zodat helder wordt waar het probleem zit. "Is het bijvoorbeeld de verminderde spierkracht waarom een kind niet kan schrijven of is de aansturing vanuit de hersenen en zenuwen niet goed?" Van deze 15 leerlingen uit de klas van Nicole werken er 10 jaar later nog 12 op Rishilpi!
Bij thuiskomst in 2002 besloot Nicole om geld in te zamelen om ontbrekende materialen in de therapiezaal en leslokalen aan te vullen. Het lukte haar al snel om matten, looprekken, loopbrug/parrallelebrug, schoolborden, posters, schoolboeken, logopediemateriaal, ergotheapie spelmateriaal etc. aan te schaffen. De stichting sponsorde toen ook de warme lunch, want met een lege maag kun je je niet concentreren in de klas en intensieve fysiotherapie volgen.



Nicole ging in 2001, 2003, 2005, 2007, 2010, 2018 en 2023 naar Bangladesh, om te kijken of het geld goed besteed werd. Na elk bezoek wordt opnieuw bepaald aan welk doel het ingezamelde geld wordt uitgegeven.
Het blijft belangrijk om geld op te halen, want naast het steeds groter wordende project Rishilpi zet de stichting zich nu ook in voor het kleinere Bengaalse project Banchte Shekha. Zij zetten zich met name in voor vrouwenrechten in Bangladesh en enkele jaren terug hebben ze een klein revalidatiecentrum met speciaal onderwijs klasje opgericht. Hier was (behalve de basis) nog niets aanwezig. Ook dit project ondersteund In de Bres om de inventaris van Banchte Shekha te vergroten, zodat ze goede therapie en scholing kunnen geven aan de gehandicapte kinderen in en rond de stad Jessore.



De stichting In de bres voor Bangladesh geeft geld voor therapie-, les- en spelmaterialen. Denk hierbij aan looprekjes, rolstoelen, loopkrukken, beenspalken, schoolspulletjes, schoolbanken, schoolborden, computers etc. Alle hulpmiddelen en materialen worden aangeschaft in het land zelf. Dit is goed voor de plaatselijke economie. Ook heeft Rishilpi een eigen werkplaats waar vele materialen gemaakt worden. Deze worden o.a. gemaakt door volwassenen met een lichamelijke beperking. Zij ontwikkelen en maken verschillende spel- en therapiematerialen. Banchte Shekha koopt daar ook het therapiemateriaal in. En zo wordt het geld dubbel besteed.