donderdag 29 maart 2018

Dinsdag 27 maart 2018

Dinsdag was een grote dag voor Hanneke en mij, Nicole. Het leek ons leuker om over elkaar te schrijven i.p.v. over ons zelf. Dus mijn ergotherapie ochtendles gaat Hanneke later toevoegen en ik ga jullie nu vertellen over de middag.

Na de lunch gingen we met Angela en Shourove naar het atelier van Lilly. BaSE heeft verschillende handwerkgroepen met name bestaande uit vrouwen, om ze van werk en dus een inkomen te voorzien. 
In dit atelier stonden 2 naaimachines verder waren de dames die aanwezig waren (ongeveer 15) allemaal aan het borduren.

Angela Gomes

Hanneke heeft een logo van een yoga-school daar door de vrouwen laten borduren op yoga kussenhoezen. Ze ging met Lily ook het een en ander doorspreken. Ze maakte daar de mooiste grote kleden met heel fijn borduurwerk. Ook zijn er veel vrouwen die jute spinnen tot een draad. Daarna wordt er een tas van geknoopt. Nu begrijpen we ook beter dat sommige jutetassen zo duur worden verkocht. Door het spinnen van het jute zitten er al enorm veel werkuren alleen al in de draad!
Na dit bezoek kwam het echte hoogtepunt van de dag.
Hanneke mocht aan dertig jonge meiden een les Krav Maga geven. Dit is een Israëlische zelfverdedigingsmethode. Ze begon haar les met je houding. Eerst moesten ze verlegen en giechelend rondlopen en als Hanneke in haar handen klapte moesten ze stil gaan staan rechtop, kin ophoog, handen beide open naar voren. Zo'n houding van "je-maakt-me-niks".
In het begin durfde ze niet eens door elkaar te lopen. Bleven ze in groepjes staan. Maar een paar deden al goed mee. De hele club meiden was onder begeleiding van een non van begin 30 zij spoorde iedereen aan goed mee te doen. Daarna ging hanneke uitleggen dat vluchten beter is dan vechten. Of als je alleen loopt als vrouw dat je naast een andere vrouw moet gaan lopen. Of als er iets gebeurt dat je overdreven reageert van Hé wat maak je me nou? Doe even normaal.
Dit toneelstukje ging ze al wat beter af ze kwamen wat los.
Toen ging Hanneke over op de technieken twee aan twee konden ze dit doen.
Met je elleboog voor je gezicht afweren andere hand klaar om te slaan
Stop op borstbeen met platte de hand vingers in de keel duwen (pijnlijk)
De een mocht vanaf links en rechts gaan slaan en ander afweren met de onderarmen. Aangezien hanneke mij als voorbeeld gebruikte sta ik nu onder de blauwe plekken 
En de meiden hadden moeite met de opdracht onthouden sommigr zag je beide verdedigen of beide slaan. Maar op dit punt was er geen gegiechel meer hoor. Allemaal serieus aan het oefenen.
We hadden twee stevige kussens geregeld. En ze mochten een paar keer flink stompen op het kussen wat we ter hoogte van onze borstkast vast hielden.
Daarna de elleboog stomp op het kussen.
En de trap in het kruis.
Als laatste volgens mij was het een vraag van de meiden uit de groep. Wat als ie je van achter vast pakt. Ze werden van achter met de armen om de middel gepakt en het slachtoffer moest zich dan klein maken
Laten hangen naar beneden. Je proberen om te draaien en onder zijn kin te stoten of met je vingers in zij ogen.
Ongeloof bij de meiden je vingers in zijn ogen steken. Ja zei hanneke als je leven er vanaf hangt blijf je vechten.
"Wat als je door vijf mannen wordt aangevallen vroeg er een" dan vecht je nog harder en langer zei hanneke of heel hard wegrennen als dat nog lukt.
Iedereen was erg onder de indruk van haar.
Ze wilde ook niet stoppen met de les.
Er waren twee meiden heel goed in de les. Ze vonden het ook echt leuk. Zij kregen van de non de goedkeuring elke week te oefenen.
Hanneke gaf haar email adres. Ook wilden ze een selfi met haar.
En toen wij dachten dat het klaar was gingen ze rond Hanneke staan en begonnen voor haar een Bengaals lied te zingen. Ze was tot tranen geroerd.
Het was echt een groots moment, de meiden gingen helemaal enthousiast naar huis! Morgen alweer ons laatste dagje hier op Banchte Shekha.

Nicole

Geen opmerkingen:

Een reactie posten