dinsdag 24 oktober 2023

Indrukwekkend en confronterend Dag 5 -deel 1- (15 okt)

Sandy: "De meest indrukwekkende en confronterende dag tot nu toe ..."

Na een te korte nacht op een te hard bed (de plank), worden de emoties ook wat rauwer! 

Vandaag zouden Inge en Kirsten met Kanta, de fysio hier en vrouw van Shourove, meelopen op het kindercentrum.
Kanta haar salaris wordt betaald vanuit indebres, want zonder fysio geen goede hulp voor de kinderen.
De meeste kindjes zijn jonger dan 5 jaar het ene kindje meer gehandicapt dan de ander. 
Bij binnenkomst de bedank-speech van Shourove werd het me al teveel. Wat confronterend was dit. Al deze kindjes hebben geen toekomst zonder Indebres. Geen therapie. 
De moeders betalen 50 takka, ongeveer 0,60 ct per maand voor therapie voor hun kind en komen van heinde en verre! Soms uren rijden, of regelen ergens een slaapplek. Maar ze kunnen het meestal niet betalen en krijgen dan toch hulp van Kanta en haar team. 
Ook werden de zonnepanelen die bij het vorige bezoek van Nicole met Geert geregeld zijn (5 jaar geleden), vanuit sponsorgeld wat Geert op had gehaald, officieel geopend. 
Nicole mocht het lintje doorknippen. Bij stroomuitval (Nicole: meerdere keren per dag gebeurd dit, want gas inkopen -om stroom te maken- vanuit Amerika is onbetaalbaar geworden nu Europese landen dit kopen.... Dus districten hebben om en om even geen stroom) hier draait alles dus door! Niet alleen licht ook de ventilator! Hoe waardevol. Ze zijn er onwijs blij en dankbaar voor😊.

Dankzij Nicole en haar stichting is de therapie ruimte gevuld met materiaal, dankzij ons vandaag met weer nieuwe therapie ballen, die door de fysiotherapiepraktijk LIJV in Boxtel (Karin Brekelmans), zijn gesponsoord. En oooh wat komen die hier goed terecht🙏. 

Na de eerste huilbui mezelf bij elkaar geraapt en in een therapie lokaal gaan zitten tussen alle kindjes met ouders. 
Er waren 2 groepen gemaakt, er waren nu  2 therapeuten die wel 30 kindjes behandelen, en de rest wacht, met jengelende kinderen. 
We, Nicole en ik, besloten het spelmateriaal wat er stond uit de kast te pakken en hebben zo wel 3 uur op de grond met kindjes zitten spelen. 
Het spelmateriaal is meer dan 10 jaar oud en toen gesponsoord uit Indebres, nu gaan we dat vernieuwen en met meer variatie met het nu opgehaalde geld💪! 
Dat gaan we dan fair trade laten maken bij het volgende project, op Rishilpi, door timmermannen met een beperking, waar we woensdag naar toe gaan... woensdag! 

We speelden wel therapeutisch, dus blokken bouwen met je spastische arm, of blokken omgooien en coördinatie trainen....etc er huilden geen kindjes meer en er waren zelfs kindjes die soms in schaterlachen uitbarsten als ze een blok omgooien. 

Ouders die hun kind aan je geven en zeggen dat hij niet kan lopen 😬, helaas kan ik niet toveren... 
Maar Nicole tovert wel en daar ben ik onwijs trots op.

We adviseerden de moeders om ook thuis met de kinderen te spelen met bv blokken. We vragen ons af of dat gebeurd, de kinderen genoten! Er werd steeds gewisseld, zodat iedereen een keer met die grote witte vrouw ( ik dus 🤪) kon spelen en menig fotos zijn gemaakt. 
Zooo indrukwekkend en ik moet er niet over na denken anders barst ik steeds in tranen uit. 
Na de lunch heb ik met een gehandicapte jongen, een zoon van een therapeut de sta-tafels in elkaar gezet, die we op het vorige project besteld en gekocht hadden voor hier en Rishilpi. Ook heeft hij met zijn goeie voet alle fysio ballen opgepompt! 
Hij voelde zich helemaal vereerd en groeide met de minuut 💪. 
Wat doen we toch iets goeds vandaag 💖.

Ik snap nu beter waarom ze ons zo vereren, het voelt voor ons ongemakkelijk, maar het is voor hen zo belangrijk dat dit er is, en dat we de moeite nemen om te komen en interesse tonen. 
En dat helpt en geeft hen kracht🙌. 
Na de fysio dag hebben Kirsten en Inge nog hun presentatie gegeven aan het personeel over de sensorische informatie verwerking. Dat doen ze kei goed! 

Ik heb mezelf toen even teruggetrokken en van de prachtige zonsondergang genoten vanaf ons dak met een kopje koffie... Even wat rust in mijn hoofd krijgen en dit verslag schrijven, dat helpt! Pffff

1 opmerking: